Lieve lezers

Leuk dat jullie een kijkje nemen op onze blog!
Via deze blog willen we graag belangrijke personen in het leven van onze kleine schatjes laten meevolgen met de schoolse activiteiten. Gewoon om jullie op de hoogte te houden, maar ook om eventueel een gesprekje te kunnen beginnen over spelletjes en/of gebeurtenissen in de klas.
Laat zeker een berichtje achter, wij vinden dat heel leuk om te lezen!

donderdag 3 december 2015

Hoog bezoek...

Morgen is het dé dag! Morgen komt hij ein-de-lijk op bezoek. Eigenlijk is het heel snel gegaan... Eerst hingen er heel veel pietjes aan onze aftelkalender, maar vandaag was er ineens nog maar 1tje over. Ik stelde nog voor om zijn vriendje eraan te laten hangen, maar dat vonden de kleuters niet zo'n goed idee. ;)
We hebben veel gedaan rond de Sint, ik zal proberen om alles te vertellen wat er in de Piratenklas gebeurd is. De eerste week hebben we veel over speelgoed geleerd. We leerden over de grondstoffen en de duurzaamheid daarvan. Waarom maken ze geen speelgoed uit glas? Waarom maken ze er geen uit papier? Wat is het voordeel van plastiek, nadelen? Welk speelgoed speelden de kinderen vroeger mee en wat kenden ze nog niet waar wij nu mee spelen?
We leerden een versje over speelgoed en keken ook naar de kleding. We leerden wat een mijter, tabbert of kraag zijn. Sinterklaas draagt een kleed en witte handschoenen. Zwarte Piet heeft een korte broek aan en heeft een pietenmuts met een hele mooie pluim.
In die eerste week kregen we 's nachts nog geen bezoek van Sint en Piet, maar waren we wel al begonnen aan onze mooiste tekeningen. We tekenden (soms met een paar aanwijzingen van de juf) een Sinterklaas en een Zwarte Piet.
Toen die getekend waren, knipte juf hem uit. De kleuters meten zelf een stukje inpakpapier af dat even groot is als het karton dat we gebruiken als achtergrond voor onze tekening en we plakken de Sint en Piet op het papier. Klaar! (en het resultaat is héél mooi en komt morgen mee naar huis)
Tweede week: Sinterklaas en Zwarte Piet. Juf brengt puzzels mee van Sinterklaas en Zwarte Piet. Amai, die zijn eigenlijk best wel moeilijk! Juf heeft ook spelletjes gemaakt. Sommige spelletjes zijn nog wel gemakkelijk (zet de juiste Piet op de juiste schoorsteen: een spelletje om de kleuren te sorteren), andere spelletjes zijn iets moeilijker (zoek de juiste helft van de Piet: kijk naar de kleur van de kraag, muts én T-shirt, dus rekening houden met 3 verschillende kleuren) en het laatste spelletje op die tafel was wat uitdagender. Dat was een telspelletje met 12 pieten op een blaadje. Het Pietje met de "1" mochten de kleuters direct bedekken en daarna mochten ze elk om de beurt gooien met twee dobbelstenen. De ogen van de dobbelstenen tellen en dan het pietje bedekken met een fiche. Wie kan heel snel zijn Pietjes verstoppen? En wie kan de cijfers al herkennen tot 12?
Vorige week begonnen we ook al met onze hoeden, want de juf wilde eens iets anders dan een Sinterklaasmijter of een Pietenhoed. Dus dit jaar lopen de Piraatjes met een stoomboot op hun hoofdjes. We schilderden een half melkpak en een schoorsteen, we kozen blokjes uit om op de boot te zetten en we maakten een Sinterklaasje en Pietje(s) om erbij te zetten op die boot. Juf maakte nog vlaggetjes en zorgde dat er stoom uit de schoorsteen kwam.
We zochten de letters van onze naam en juf plakte de letterkoekjes op de kroon. Klaar! (met een mooi eindresultaat vinden we zelf!)
Ergens tussendoor hebben we eens naar het Sinterklaasjournaal gekeken en hebben we gedanst op Pietenmuziek. We speelden ook met de ritmestokjes en zongen héél veel Sinterklaasliedjes.
Het liedje van de stoomboot is onze favoriet, maar ook het liedje over Zwarte Piet die ging fietsen vinden we leuk om te zingen.
Deze week hebben we gekeken in het grote Sinterklaasboek en leerden we nog een grappig versje over een Pietje die zijn muts kwijt is. We hadden verschillende kringgesprekjes over het bezoek van Sinterklaas en Zwarte Piet. We schreven ook brieven aan de Sint (de kindjes wilden graag muziekinstrumenten) en kregen ook brieven terug. De ene brief was heel kort en de andere wat langer. 1 brief had de Sint in onze klas gelegd en de andere brief had hij met de post gestuurd tot bij meester Pedro. Die kwam persoonlijk de brief voorlezen... :)
Rommelpiet is een keer in onze klas geweest en had vergeten om koekjes te strooien! Maar... toen we allemaal onze schoen gezet hadden, hadden we wél koekjes gekregen!! Er lagen toen ook koekjes in onze koekendoos en zelfs ook een paar snoepjes.
En nu heb ik nog niets verteld over de verhalen die we lazen van Jip en Janneke die de Sint zagen en Dikkie Dik die zich verkleed heeft, maar dat kunnen jullie navragen aan jullie Piraatjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten